Molekularni vodik

Kaj je molekularni vodik?

molekularni-vodik

Molekularni vodik (H2)

Molekularni vodik (H2) je molekula, sestavljena iz dveh atomov vodika, vezanih drug na drugega. Te molekule običajno ne najdemo v naravi, saj se večino časa atomi vodika povezujejo z drugimi atomi. Ko sta dva atoma vodika povezana z enim kisikovim atomom, se tvori molekula vode (H2O).

voda

Voda (H2O)

Voda je zelo pomemben del našega vsakdanjega življenja.
Dva atoma vodika dajeta vodi veliko svojih edinstvenih lastnosti. Atomi vodika so ključne sestavine v vodi, kot tudi v drugih organskih molekulah, na primer ogljikovi hidrati, beljakovine, lipidi in DNA.

glukoza

Glukoza (Carbohidrat)
Vodik je bele barve

actin-protein

Actin (Protein)
Vodik je rdeče barve

kaprilna-kislina

Kaprilna kislina (Lipid)
Vodik je bele barve

Periodična tabela elementov

Periodni sistem elementov je tabela kemijskih elementov, ki so razporejeni po njihovem atomskem številu, številu protonov. Kot vidite VODIK (H) je na zgornji levi strani kot najmanjši element. Običajno se velikosti atomov povečujejo, ko greste od leve proti desni in od vrha do dna.

Vodik kot najmanjši element, ki ga poznamo.

Vodik (H) se pojavi v zgornjem levem kotu periodične tabele in je označen kot prvi. Vsebuje en proton in en elektron, ki ne vsebuje nevtronov. To pomeni, da je element vodik najmanjši, najpreprostejši in najbolj temeljni element. Tako molekularni vodik (H2) postane najpreprostejša molekula, saj ima vez med dvema najmanjšima atomoma. Zaradi preprostosti bomo od sedaj naprej omenjali  molekularni vodik kot H2.

Vodik pri sobni temperaturi ostaja v plinskem stanju. Glavni poudarek čiste energije daje vodik kot plin, saj je izgorevanje vodika kot gorivo popolno za naše okolje. Stranski produkt izgorevanja vodika je samo voda, ne pa CO2 , ki ga povzroča gorenje bencina in dizla. Prav tako je izjemno učinkovit kot gorivo in je lahko v bližnji prihodnosti primeren kandidat za vozila na notranje izgorevanje.

Vodik nas obdaja povsod!

Ali ste vedeli, da vodik tvori nekje 75% vidnega vesolja in je najpogostejši element, vendar pa molekularni vodik (H2) sestavlja samo 1 ppm našega zemeljskega ozračja?

Ko pomislite na vodik, lahko mislite na pozitivne vodikove ione (H+), ki jih imenujemo tudi protoni. pH je merjenje količine H+ ionov, ki obstajajo v tekočini. Čim nižji je pH, več protonov je v tekočini in večja je kislost. To se pa zelo razlikuje od molekularnega vodika, o katerem govorimo.

Kje v naravi najdemo molekularni vodik?

V naravi H2 tvorijo bakterije in alge preko anaerobnega metabolizma, čeprav ne v koncentraciji, ki bi bila dovolj velika, da bi lahko vplivala ali spremenila kakršnokoli življenje. Bakterije v črevesju pri ljudeh ustvarjajo H2, ko fermentirajo neabsorbirane ogljikove hidrate. H2, proizveden v našem črevesju, se izdihne skozi naš dih ali napihovanje. Običajno količina molekularnega vodika, ki ga proizvedejo bakterije v črevesju ni dovolj, da bi zagotovili opazne terapevtske koristi.

molekularni-vodik-vnaravi
formula-za-energijo

Izgorevanje vodika in kisika ustvarja učinkovito energijo in vodno paro kot stranski produkt.

nasa-shuttle

Trenutno NASA in druge vesoljske agencije uporabljajo tekoči vodik kot glavno gorivo za vzpon vesoljskih plovil. Ker je to najlažje gorivo z izjemno energijsko gostoto, ima največjo učinkovitost v  kombinaciji s tekočim kisikom.

studija-o-preucevanju-starejsih

Zelo zanimivo dejstvo: Študija na Japonskem, ki je preučevala ljudi starejše od 100 let, je pokazala, da je pri njihovem enkratnem izdihu zraka koncentracija molekularnega vodika do 4-krat večja kot pri povprečnem zdravem človeku.

Molekularni vodik v zdravju

Čeprav je molekularni vodik (H2) na videz enostavna molekula, ponuja različne zdravstvene prednosti, ki jih še danes odkrivamo. Prednosti, ki jih lahko zagotovi molekularni vidik (H2), se v zadnjem desetletju vedno znova in znova potrjujejo, čeprav je bilo to dolgo časa spregledano. Do sedaj že več kot 300 različnih študij kaže koristi pri ogromnem spektru bolezni.

Zakaj še nikoli niste slišali, da je vodik dober za vaše zdravje? Verjetno zato, ker je “preveč preprost”. Molekularnega vodika ni mogoče patentirati, kar pomeni, da ni dobičkonosen kot farmacevtsko zdravilo. Zato je bilo zelo malo sredstev namenjenih za spodbujanje molekularnega vodika v medijih.

Molekularni vodik je dejansko “dober za vse”. Ker H2 deluje na antioksidativni obrambni sistem znotraj celic, so njegovi učinki različni od posameznika do posameznika. Zato nekateri vidijo prve znake že po nekaj dneh, drugi po tednu ali dveh, nekateri pa šele po mesecu rednega pitja vode obogatene z molekularnim vodikom (H2). Molekularni vodik začne dosegati terapevtski učinek na telo, če je njegova koncentracija v vodi večja od 0,5 ppm.

Kot je bilo že nekajkrat omenjeno in kar je najbolj pomembno, je na kakšen način molekularni vodik (H2) spodbuja optimalno zdravje. To mu uspeva tako, da izboljša vaš antioksidativni obrambni sistem in neposredno nevtralizira škodljive proste radikale v telesu.

molekularni-vodik-v-zdravju-tabela

Število skupnih znanih študij o molekularnem vodiku po letnicah.

V vaših celicah se dogaja konstantna bitka!

prosti-radikali
proti
antioksidanti

Vaše celice nenehno napadajo prosti radikali. Prosti radikali so stranski produkti proizvodnje energije iz vaših mitohondrijev, ˝motorjev˝ vaših celic. Prosti radikal ima nepoškodovan elektron, ki ga želi zadovoljiti tako, da vzame elektron iz molekule v bližini. Prosti radikali so kratkotrajni, nestabilni in reagirajo z drugimi molekulami, da bi dosegli stabilnost. Znanstveni izraz za prosti radikal je je drugače reaktivna vrsta kisika.

Predstavljajte si avtomobilski motor, ki potrebuje bencin za delovanje. Kakšen je stranski produkt? Smog, ali natančneje ogljikov monoksid. Ogljikov monoksid je tako strupen, da je vdihavanje lahko usodno. Prosti radikali se pojavljajo podobno kot odpadni proizvod proizvodnje energije v celicah. Prosti radikali so kot ogljikov monoksid v celicah. Običajno lahko vaš antioksidativni obrambni sistem poskrbi za proste radikale, preden povzroči škodo. Ko staranje in toksini preobremenijo vaš sistem, vaš sistem antioksidantov postane počasen in prosti radikali začnejo uničevati vaše celice.

Dolgotrajna poškodba od prostih radikalov, imenovana tudi oksidativni stres, je bila povezana s staranjem in kroničnimi boleznimi, kot so rak, diabetes, nevrodegenerativne bolezni, kardiovaskularne bolezni in še bi lahko naštevali.

elektroni

Vaš antioksidantni obrambni sistem

Prosti radikali se stalno proizvajajo v vaših mitrohondrijih!

Mitohondriji so odgovorni za proizvodnjo energije v obliki ATP (valuta energije v celicah), vendar tudi proizvajajo proste radikale kot toksični stranski produkt. Kisik je odločilen pri proizvodnji energije. Žal pa se 2-5% kisika, ki se porabi v proizvodnji energije, pretvori v proste radikale, imenovane superoksidni anioni.

mitrohondriji

Antioksidanti ščitijo vaše celice proti prostim radikalom! – KORAK 1

V vaših celicah so antioksidantni encimi, kot je Superoksid Dismutasza, ki nevtralizirajo superoksidne anione in jih pretvorijo v vodikov peroksid. Vodikov peroksid je šibek prosti radikal, ki je uporaben v vaših celicah. Vaš imunski sistem uporablja vodikov peroksid, da ubije bakterije in aktivira ostali imunski sistem, če pride do poškodb tkiva. Običajno, ko dobite ureznino, se generira vodikov peroksid, ki nato aktivira vaše bele krvničke, da se mobilizirajo do ureznine.

korak1

Antioksidanti ščitijo vaše celice proti prostim radikalom! – KORAK 2

Drugi antioksidativni encim je glutation peroksidaza (GPX). Dva GPX-a pretvorita en vodikov peroksid v dve molekuli vode. Med to reakcijo se dva GPX vežeta skupaj, da tvorita glutation disulfid (GDS). GDS je treba reciklirati z enim encimom, da se preusmeri nazaj v 2 GPX-jev, pripravljenih na več molekul vodikovega peroksida. To pomeni, da GPX ni vedno na voljo in je njegova funkcija antioksidanta omejena.

Ta dvostopenjski proces odstranjevanja prostih radikalov znotraj celic je ključnega pomena za zdravje celic. Če ni na voljo dovolj Superoksidne Dismutaze in Glutation peroksidaze, lahko v celicah nastajata superoksidni anion in vodikov peroksid. Ta dva prosta radikala sama po sebi morda nista tako nevarna, vendar reagirata med seboj, tako da tvorita smrtonosni prosti radikal ali drugače hidroksilni radikal (OH).

Glede na vašo prehrano, način življenja in okolje lahko vaše celice ustvarijo več prostih radikalov, kot jih lahko obvladajo vaši antioksidativni encimi. Ko v vaših celicah nastajajo presežni prosti radikali, lahko to povzroči resne posledice za vaše zdravje.

korak2

Kaj povečuje proste radikale v telesu?

prosti-radikali

PREVERITE SVOJE TELO!

Ne glede kako zdravi ste, se v vaših celicah vsako sekundo ustvarjajo prosti radikali. Izpostavljenost vsakodnevnim nevarnostim navedenih v zgornjih krogcih, pa proste radikale v vašem telesu še znatno povečujejo…

V KOLIKO KROGCIH SE NAJDETE?

Najbolj nevaren prosti radikal je HIDROKSILNI RADIKAL!

Če se prosti radikali ne uničijo hitro, se pretvorijo v bolj nevarne proste radikale. Na primer, vodikov peroksid se s prisotnostjo železa ali drugih prehodnih kovin (v krvnih celicah) zlahka pretvori v najnevarnejši hidroksilni radikal.

hidroksilni-radikal

Hidroksilni radikali se v vaših celicah proizvajajo tudi, če ste izpostavljeni sevanju, UV žarkom ali elektromagnetnim frekvencam (EMF). To so zelo energični valovi, ki prodrejo v vaše celice in razpadajo vodo. Včasih se voda razdeli v hidroksilni radikal, kakor je prikazano na spodnji sliki.

hidroksilni-radikal2

Hidroksilni radikali so zelo reaktivni prosti radikali, ki bodo ukradli elektron iz katere koli druge molekule in jo tako poškodovali. Po strukturi so podobni vodi. Vse, kar še potrebujejo, je vodikov atom, da »postanejo« voda. Njihova želja po stabilizaciji v vodo je tako močna, da lahko zlahka odtrgajo vodikove atome in elektrone iz katerekoli molekule okoli sebe, da bi se zadovoljile. Običajno so žrtve DNK, beljakovine in lipidi, ki sestavljajo vaše celice.

okvarjen-dnk
poskodovana-celica

Poškodbe vaših celic od prostih radikalov imenujemo OKSIDATIVNI STRES!

Oksidativni stres se pojavi, ko pride do motenj v ravnovesju prostih radikalov in antioksidantov, ki vodijo k nastanku hidrokrilnih radikalov, ki povzročajo nepopravljivo poškodbo celičnih molekul. Oksidativni stres je znan kot vzrok številnih različnih zdravstvenih izzivov in vpliva na vsakega posameznika drugače, odvisno od genetike. Če menite, da niste tako zdravi, kot bi bili lahko, je vzrok najverjetneje oksidativni stres. Povečati morate svoj antioksidativni obrambni sistem tako, da bo lahko učinkovito nevtraliziral prekomerne proste radikale. Antioksidante v vaših celicah lahko povečate s hrano, ki je bogata z antioksidanti in z uporabo molekularnega vodika (H2).

Molekularni vodik je popolni antioksidant!

Veliko podjetij specialne prehrane trdi, da je njihova antioksidativna formula najboljša. Čeprav so nekateri prehrambni dodatki učinkoviti, noben od njih nima sposobnosti, da deluje na toliko različnih načinov kot molekularni vodik (H2). Molekularni vodik je po našem mnenju, zato popoln antioksidant.

Zakaj je molekularni vodik popolni ontioksidant?

1. VELIKOST!

Molekularni vodik (H2) je najmanjši antioksidant. Antioksidanti, kot sta vitamin C ali vitamin E, so kot molekule zelo velike v primerjavi z molekularnim vodikom. Molekule antioksidantov morajo iti skozi prebavni trakt, se absorbirati v črevesju, potovati skozi kri in vstopiti v celice, preden lahko začnejo odstranjevati proste radikale.

Molekularni vodik je tako majhen, da lahko prodre preko želodčne stene in takoj začne delovati znotraj celic. H2 je pri vnosu preko vode, narejene s Superflaško, delno tudi v plinastem stanju, zato plava skozi vaše celice (hitra difuzija) in opravlja svojo funkcijo kot antioksidant, ki ga ne motijo različne telesne funkcije, ki antioksidantom preprečujejo prosto gibanje skozi telo.

Molekularni vodik je tako majhna molekula, da lahko preide zelo hitro iz krvi v možgane. Možgani so zelo dovzetni za oksidativni stres, ker porabijo 20% kisika, ki ga dihate, kljub temu, da tehtajo le 2% telesne teže. Zato je zelo pomembno, da zaščitimo svoje možgane z antioksidanti, saj so še posebej ranljivi!

1velikost

2. SELEKTIVNOST!

Molekularni vodik je selektiven in cilja le na hidroksilne radikale. To je ključna prednost, ker odstrani samo škodljive proste radikale, vendar pa ne vpliva neposredno na koristne proste radikale, kot so vodikov peroksid ali dušikov oksid. Kot smo že omenili, vodikov peroksid vaše imunske celice uporabljajo za uničevanje bakterij, dušikov oksid pa je signalna molekula, ki pomaga odpirati in zapirati krvne žile, ki preusmerjajo kri na različna področja telesa.

Drugi antioksidanti niso selektivni, ampak nevtralizirajo kakšen prosti radikal v njihovi bližini. Neselektivno odstranjevanje prostih radikalov lahko poruši ravnovesje prostih radikalov proti antioksidantom v celicah, kar pa lahko negativno vpliva na vaše telo.

hidroksilni-radikal-tarca

3. JE NE STRUPEN!

Vsaka molekula H2 lahko pretvori dva hidroksilna radikala v vodo, tako da hidrira naše celice v procesu (slika 1). Zato ima H2 tudi pri visokih koncentracijah nično toksičnost. Vsak presežek H2 se preprosto sprosti iz telesa. Drugi antioksidanti lahko postanejo šibki prosti radikali po nevtralizaciji prostih radikalov. Na primer, askorbinska kislina (vitamin C) postane askorbinski radikal (slika 2).

Slika 2

je-nestrupen-2

Slika 1

je-nestrupen

4. RAVNOVESJE!

Molekularni vodik (H2) ne samo, da nevtralizira hidroksilne radikale neposredno, ampak pomaga izboljšati tudi antioksidativne encime, kot so glutation peroksidaza, superoksidna dismutaza in katalaza. Vsak antioksidant in seveda molekularni vodik na svoj način skrbijo za različne vrste prostih radikalov. Vsi antioksidanti pa delujejo tako, da zagotovijo, da ni presežka prostih radikalov, ki bi lahko povzročali oksidativni stres v celicah.

ravnovesje

Kot je prikazano na zgornji sliki, molekularni vodik lahko podpira svoje antioksidativne encime in neposredno odpravi najnevarnejše hidroksilne radikale. H2 nudi popolno zaščito pred prostimi radikali brez motenja ravnovesja prostih radikalov in antioksidantov znotraj celic. Molekularni vodik je zaradi teh štirih razlogov več kot boljši od vseh drugih antioksidantov.

Kakšen je najboljši način za vnos molekularnega vodika v telo?

Skozi vsa leta raziskovanja na tem področju in izdelovanja različnih pripomočkov, je najboljši način za vnos molekularnega vodika v telo, z našo Superflaško, ki v treh minutah v vodi naredi ˝mali čudež˝. Zahvala gre posebni tehnologiji cepljenja vode – elektrolizi na vodik in kisik. Elektroliza se izvede preko posebne membrane (SPE/PEM), katera omogoča, da pozitivna stran elektrolize dejansko ni v vodi, zato so vrednosti kisika in drugih nečistoč, ki se drugače proizvajajo na pozitivni strani, med delovanjem skoraj nične. Po naših neodvisnih testih je kisika v volumnu proizvedenega plina manj kot 2%. Če bi bilo kisika več, seveda ne bi bilo nič narobe.

Pomembno je, da v Superflaški vedno uporabljamo samo ČISTO PITNO TEKOČO VODO, BREZ KAKRŠNIH KOLI DODATKOV K VODI, SLADKIH ALI ALKOHOLNIH PIJAČ.

Poskrbite za svoje zdravje že danes!

Vodikova voda, ki jo dobimo s Superflaško, je zelo močan naravni antioksidant, ki na telo nima dokazanih nikakršnih negativnih stranskih učinkov!